Golvslipning

Så går det till att slipa golv

När man ska slipa golv är det viktigt att man förbereder arbetet på rätt sätt. Till att börja med är det viktigt att kontrollera att golvet fortfarande har tillräckligt med slitskikt kvar för att det ska vara möjligt att slipa ner det ännu en gång och få ett jämnt och snyggt resultat. Annars får man överväga att byta ut hela eller delar av golvet.

Skulle det vara så att ett fint gammalt trägolv har varit täckt av exempelvis en heltäcknings- eller plastmatta kan det finnas fula limrester kvar. Det bästa är om man kan avlägsna så mycket som möjligt av dessa innan man bearbetar golvet med slipmaskinerna.

Har golvet någon enstaka skada, till exempel ett par parkettstavar som har fått sig ett fult hack eller någon mer djupgående fläck, kan det vara smart att passa på att byta ut de enstaka stavarna i samband med slipningen för att få ett helt perfekt golv med jämnt utseende. Vi gör gärna dessa reparationer innan vi sätter igång med att slipa dina golv.

Effektiv och dammfri slipning

Innan vi sätter igång ska rummet vara helt tömt. Vi arbetar med slipmaskiner som dammsuger upp slipdammet medan vi arbetar, men det är ändå bra att försegla mot övriga rum med byggplast för att försäkra dig om att det inte sprids partiklar till närliggande rum.

Maskinerna vi arbetar med bearbetar stora ytor snabbt och effektivt. I hörn och kanter arbetar vi med anpassade verktyg som gör att vi kommer åt in i minsta vrå så att hela golvytan blir perfekt och jämnt slipad.

Efterbehandling för extra tålighet

Efter att vi har slipat golvet är det dags för efterbehandling. Vilken typ som skall användas beror på ett flertal olika faktorer. Dels så är det grundläggande golvmaterialet avgörande. Ett ekgolv är i regel hårdare än ett golv av furu till exempel. Rummets användningsområde påverkar också valet. Exempelvis i en hall där man kommer in med ytterskor eller i ett kök där man rör sig mycket behövs en mer slitstark yta än i ett sovrum.

Skulle golvet ha stora springor där det samlas smuts kan det vara en god idé att överväga att nåta golvet, det vill säga fylla i springorna med en massa som ger en slät yta över hela golvet. Det kan exempelvis vara väldigt snyggt att fylla i med en mörkare färg som ger en fin kontrast till trägolvet.

Sen handlar det förstås om tycke och smak. Någon kanske vill ha ett vitbetsat golv för att ljusa upp ett rum medan någon annan föredrar att lacka golvet för att ta fram träets mönstring på ett fint sätt. Vi visar gärna exempel på olika typer av finish så att du kan välja något som passar både ändamålet och din smak perfekt.

Kontakta oss idag så berättar vi mer om möjligheterna!

 

Vi slipar golv med precision och efterbehandlar helt enligt dina önskemål